4. koncert 2024

Marianna Shirinyan, klaver

Søndag den 15. september kl. 15.00 (dørene åbnes kl. 14.30)
Odense Valgmenighed, Dronningensgade 1, 5000 Odense C

Køb billet

Program
Joseph Haydn: Sonate i Es-dur, Hob 52
Maurice Ravel: ‘Menuet sur le nom d’Haydn’
Maurice Ravel: ‘Gaspard de la nuit’
Johann Sebastian Bach: ‘Jesus bleibet meine Freude’ BWV 147
Franz Schubert: Impromptu Es-dur D 899/2
Alexander Skrjabin: Trois Morceaux op. 45
Franz Schubert: Impromptu Ges-dur D 899/3
Frédéric Chopin: Ballade Nr. 4 f-mol op. 52

Medvirkende
Armensk-fødte Marianna Shirinyan har været bosat i Danmark siden 2004. Hun er en hyppig gæst på danske og internationale musikfestivaler og optræder jævnligt som solist med en række af Europas førende orkestre. Hun har modtaget Danmarks Radios prestigefyldte P2-pris, Musikanmelderringens Kunstnerpris og senest Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Hæderslegat i 2022 for sit bidrag til dansk musikliv.
Marianna Shirinyan har en omfattende diskografi bag sig, seneste udgivelse er et album med Ballader og Scherzoer af Chopin.
Marianna er professor i klaver ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København og gæsteprofessor ved Det Norske Musikkonservatorium i Oslo. Hun kuraterer desuden flere kammermusikfestivaler over hele Europa.

Musikken
Ved denne koncert har Marianna har valgt at præsentere et uhyre gennemtænkt og sammenhængende program bestående af værker fra hele det store klaverrepertoire.

Fra Haydns sidste – og betydeligste – klaversonate fra 1794 går den musikalske rejse videre til Maurice Ravels ‘Menuet sur le nom d’Haydn’, en bagatel komponeret i 1909, 100-året for Haydns død. Den bundne opgave for Ravel og fem andre franske komponister, bla. Debussy, var at komponere et lille stykke over tonerne i Haydns navn. Det lykkes Ravel med lidt alfabetiske fiksfakserier at skrive en indtagende lille menuet over tonerne H-A-D-D-G.

Der er ikke noget som helst bagatelagtigt over ‘Gaspard de la nuit’, der regnes for et af hovedværkerne i klaverrepertoiret – og et af de mest udfordrende! Værket er baseret på tre digte fra Aloysius Bertrands samling, ‘Gaspard de la nuit’,  Første sats skildrer ‘Ondine’, en nymfe, der med sin sang prøver at lokke beskueren til at besøge sit kongerige på bunden af en sø. Anden sats er et uhyggeligt, Faust-inspireret stykke natmusik med titlen ‘Galgen’ Sidste sats, ‘Scarbo’, er en mareridtsagtig scene om en lille djævel og et sandt tour de force for pianisten.

I koncertens anden del binder Marianna en smuk buket af værker af Bach, Schubert, Skrijabin og Chopin.