1. koncert 2024

Absalon String Quartet

Søndag den 21. januar kl. 15.00
Odense Valgmenighed, Dronningensgade 1, 5000 Odense C

Medvirkende
Absalon String Quartet
Thera Ortved, violin
Andreas Lienhøft Larsen, violin
Alva Rasmussen, bratsch
Giacomo Oudin, cello

Program
Missy Mazzoli: “Enthusiasm Strategies“
Ludwig v. Beethoven: Strygekvartet i c-mol, op. 18 nr. 4
Claude Debussy: Strygekvartet i g-mol, op. 10

Køb billet


Absalon String Quartet vandt P2 Kammermusikkonkurrencen i januar 2023, og vi skyndte os at engagere dette talentfulde unge ensemble til at åbne sæsonen.
Kvartetten beskriver sig selv således:
“Vi er noget så sjældent som en strygekvartet, hvor ingen af medlemmerne kommer fra en decideret klassisk baggrund, men vi fandt alle vores vej ind i denne profession på eget initiativ. Det betyder, at vi ved, hvor utilgængelig denne verden kan forekomme, men også hvor vidunderligt det kan være at komme udefra og opdage den klassiske musiks skatkiste, og da især strygekvartettens.”


Musikken
Koncerten indledes med et værk fra 2019 af den kvindelige komponist, Missy Mazzoli, “Enthusiasm Strategies“. Værket er et af de flere end 1.000 nye værker, den legendariske amerikanske Kronos Kvartet i sin mere end 50 år lange karriere har holdt over dåben.
Derefter følger den fjerde i det sæt af seks kvartetter op. 18, Beethoven skrev på bestilling af Fyrst Lobkowitz, en af komponistens første og største velgørere i Wien. Kvartetten er den eneste af de seks tidlige kvartetter, der står i mol og tilmed i c-mol, den toneart, Beethoven valgte til en række af sine store, heroiske værker som f. eks. den 5. symfoni, “Skæbnesymfonien”.
Beethoven var sidst i tyverne, da han skrev op. 18-kvartetterne. Omtrent samme alder havde Debussy, da han komponerede sin eneste strygekvartet, et af hans ganske få kammermusikværker. Debussys strygekvartet indtager en helt central position i den franske kammermusiklitteratur, og den står på repertoiret hos enhver professionel strygekvartet med respekt for sig selv.