7. koncert søndag den 26. marts kl. 15.00

Duo Zapolski-Sandberg

Den Danske Klaverduo
Tanja Zapolski
Rikke Sandberg,

Køb billet

Program
Francis Poulenc:
Sonate 
Franz Schubert:
Fantasie i f-mol 
Johannes Brahms:
Ungarske danse nr. 4 i f-mol og nr. 1 i g-mol
Carl Nielsen:
Symfoni nr. 3, ‘Sinfonia Espansiva’


4-hændigt klaver er en ganske særlig form for kammermusik, og der findes et fint repertoire af originalværker for besætningen, heriblandt de to værker af Poulenc og Schubert, der står på programmet ved denne koncert. Dertil kommer, at utrolige mængder af musik i tidens løb er blevet arrangeret for 4-hændigt klaver, da det var en fornøjelig måde at stifte bekendtskab med musikken i tider, hvor der ikke var fuld adgang til hele repertoiret på grammofonplade, CD – og nu i helt overvældende grad via diverse streamingtjenester. Der stod et klaver i mange hjem, mange kunne spille klaver, og det var sjovere at spille sammen med nogen end at sidde alene ved tangenterne.

Brahms’ Ungarske Danse er helt sikkert musik, der har vakt stor glæde rundt omkring i hjemmene i udgaven for fire hænder, mens Carl Nielsens 3. Symfoni, ‘Espansiva’ i komponisten eget arrangement er en sjældenhed. Læs mere om dette nederst på siden. Her skal blot tilføjes, at det vist er første gang i nyere tid, at der er opført en symfoni i foreningen. Men måske er det egentlig meget passende: Odense Musikforening blev jo grundlagt i 1865 som en kor- og orkesterforening. Man kan læse mere om foreningens historie her.

Den Danske Klaverduo består af de to koncertpianister Tanja Zapolski og Rikke Sandberg. Hver for sig har de igennem de sidste årtier etableret sig som nogle af de mest eftertragtede pianister i Norden, både solistisk og kammermusikalsk. De har optrådt over det meste af Europa, USA og Asien og modtaget prestigefyldte priser og hædersbevisninger. Begge optræder jævnligt som solister og på anmelderroste CD-indspilninger, men begge er de også aktive orkesterpianister og nyder, at være en del af den allerstørste kammermusik, symfonikoncerten.

Duoen mødtes som ganske unge privatelever af samme lærer i årene inden, de påbegyndte deres studier på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, og har siden spillet sammen, når lejligheden bød sig. Deres nære og langvarige forhold gør dem symbiotiske og legende i deres musikalske tilgang til repertoiret for 2 klaverer og 4 hænder. De har optrådt med Sønderjyllands Symfoniorkester og Copenhagen Phil i Mozarts og Poulencs klaverkoncerter for 2 klaverer, indspillet CD sammen og givet talrige koncerter for både 4 hænder og 2 klaverer.

I 2020 fejrede de deres 25-årige venskab med en genopdagelse af Carl Nielsens 3. symfoni i komponistens eget arrangement for 4 hænder, som kun er blevet opført af Nielsen selv ved få private arrangementer. I 2021 opførte klaverduoen Carl Nielsen´s 3. Symfoni ved en Torsdagskoncert i DR Koncerthuset.