5. koncert søndag den 30. januar kl. 15.00

Nye stjerner

Køb billet

Medvirkende
Novo Quartet
Kaya Kato Møller, violin
Nikolai Vasili Nedergaard, violin
Daniel Śledziński , bratsch
Signe Ebstrup Bitsch, cello

Program
Joseph Haydn: Strygekvartet i Es-dur op. 33 nr. 2 “The Joke”
Dmitrij Sjostakovitj: Strygekvartet nr. 9 i Es-dur op. 117
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Strygekvartet nr. 2 i a-mol op. 13

Novo Quartet er nyeste skud på stammen af unge, lovende danske strygekvartetter. Grundlagt i 2018 af fire unge studerende på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium er kvartetten endnu et resultat af professor Tim Frederiksens vigtige arbejde som underviser og mentor for unge kammermusikere.

Kvartetten er allerede godt på vej til en international karriere, ikke mindst efter den overbevisende sejr i DRs Kammermusikkonkurrence i oktober 2020. Således har de fire unge musikere allerede turneret i Kina, Holland, Sverige og Norge.

Programmer byder på en af Haydns mest indtagende kvartetter. Tilnavnet “The Joke” (“Spøgen”) skyldes finalens særdeles overraskende slutning, hvor man med fordel kan placere sine hænder solidt adskilte, så man ikke forledes til at klappe i utide!

Måske tænker man især på Sjostakovitj som symfoniker, men ikke desto mindre er han også en af musikhistoriens helt store skikkelser, når det gælder strygekvartetten – og med sine 15 kvartetter næsten på linje med Beethoven. Nr. 9 blev til i 1964 og er især karakteristisk ved komponistens flittige brug af det galopperende tema fra Rossinis “Wilhelm Tell” ouverture.

Koncerten afsluttes med den kun 18-årige Mendelssohns herlige Strygekvartet i op. 13 komponeret få måneder efter Beethovens død i 1827. Skønt kvartetten er lettere i stilen end Beethovens sene kvartetter, er den tydeligt inspireret af disse værker, og citerer oven i købet op. 135 og binder dermed en smuk sløjfe på programmet.

NOVO Quartet (©HEIN)