5. koncert søndag den 12. februar kl. 15.00

Heathcliff Trio

Heathcliff Trio
Ashley Tong, violin
Sebastian Kolin , cello
Jonathan Siahaan, klaver

Hør koncerten på DR P2 (udsendt 22/2 kl. 19.20)

Program
Wolfgang Amadeus Mozart:
Klavertrio i B-dur KV 502
Wolfgang Rihm:
‘Fremde Szenen’ nr. 3
Joseph Haydn:
Klavertrio i e-mol Hob. XV:12
Johannes Brahms:
Klavertrio nr. 3 i c-mol op. 101


Klavertrioen kan ses som en direkte arvtager til barokkens triosonate, og de to store wienerklassikere, Haydn og Mozart var nogle af de første komponister, der skrev fuldgyldige kammermusikværker for besætningen klaver, cello og klaver. Violinen fik gradvist en mere selvstændig, melodibærende rolle og celloen blev mere dominerende end i triosonaten, hvor instrumentet mestendels fordoblede tasteinstrumentets venstre hånd.

Haydn var en yderst flittig bidragyder til repertoiret for klavertrioer, som han også var det, når det gælder strygekvartetten og symfonien. Der er ikke helt enighed om antallet, men 43 klavertrioer, 68 strygekvartetter og 107 symfonier er gode bud.

Mozart skrev kun seks komplette klavertrioer. B-dur-klavertrio så dagens lys i 1786, en periode hvor han oplevede stor succes i Wien med bl.a. operaen ‘Figaros Bryllup’ og udgivelsen af de seks strygekvartetter dedikeret til Haydn.

Tyske Wolfgang Rihm har en imponerende værkliste bag sig bestående af orkesterværker, operaer, vokalværker, kammermusik og klaverværker. ‘Fremde Szenen’ er med komponisten egne ord et “forsøg på en klavertrio”. Vi skal høre tredje og sidste del af det 45 minutter lange værk, der blev uropført i 1984.

Selv om Brahms bestemt ikke var nogen doven komponist, er hans værkliste noget kortere end den, programmets øvrige komponister Haydn, Mozart og Rihm kan opvise. Han var til gengæld umådelig selvkritisk og kasserede en stor del af sin produktion. Det resulterede i, at vi kun har tre “rigtige” klavertrioer fra hans hånd foruden trioerne for hhv. violin, horn og klaver og klarinet, cello og klaver. Til gengæld er de alle store mesterværker, centralt placeret i kammermusikrepertoiret.


Heathcliff Trio blev dannet i 2020. De to strygere kendte hinanden fra The Yehudi Menuhin School i UK, og da de mødte den danske pianist Jonathan Siahaan var en lang søgen efter den helt rigtige kammermusikpartner endt!

I sæson 2021-22 havde trioen sin debut i Wigmore Hall i London, og i foråret 2022 vandt de tre unge musikere førstepris og to specialpriser i Den 9. Internationale Johannes Brahms Kammermusikkonkurrence i Østrig.

I sin korte levetid har trioen allerede samarbejdet med kunstnere som Nikolaj SzepsZnaider, Kathryn Stott og Barnabas Kelemen og har givet koncerter i Danmark, Norge, Tyskland og Spanien.

Heathcliff Trio er for tiden baseret i København, hvor de nyder godt af professor Tim Frederiksens undervisning på Det Kgl. Danske Konservatorium.

Efter to indledende online-runder har Trioen nu kvalificeret sig til semifinalen i Den Internationale Joseph Haydn Kammermusikkonkurrence i Wien, hvor de bl. a. skal spille de værker, vi skal høre ved denne koncert.

Ashley Tong debuterede allerede som 8-årig som solist med The Taipei Symphony Orchestra. Hun er uddannet ved The Yehudi Menuhin School og The Guildhall School of Music and Drama i London og ved Kunst Universität i Graz og for tiden studerer hun på Det Kgl. Danske Konservatorium hos Tim Frederiksen og Peter Herresthal.

Sebastian Kolin begyndte at spille cello som 7-årig på The Junior Royal Academy of Music i London. Han fortsatte sine cellostudier hos Johannes Goritzki og Enrico Dindo i Schweitz og studerede desuden kammermusik hos The Cremona String Quartet i Cremona, Italien, før han kom til København og Det Kgl. Danske Konservatorium.

Jonathan Siahaan har spillet klaver siden han var seks, først hos Kyoko Kato og senere hos Bella Zapolski. Siden blev han optaget på Det Kgl. Danske Konservatorium hos professor Jens Elvekjær. Jonathan har vundet stort set alle danske musikkonkurrencer som f. eks. Steinway Konkurrencen og Berlingskes Musikkonkurrence. Mange vil desuden huske ham som en overlegen vinder af “Spil for livet”, der blev sendt på DR TV.

Heathcliff Trio (Foto: Andrej Grilc)