Poseidonkvartetten og Øystein Sonstad

Poseidonkvartetten
Jon Gjesme, violin
Christine Enevold, violin
Ettore Causa, bratsch
Joel Laakso, cello
Som gæst:
Øystein Sonstad, cello
Program
Edvard Grieg:
Strygekvartet i g-mol op. 27
Franz Schubert:
Strygekvintet i C-dur op. 163, D. 956
Edvard Grieg er nok mest kendt for sine fine, små klaverstykker og musikken til “Peer Gynt”. Strygekvartetten er et af komponistens få kammermusikværker. Kritiske røster mente, at klangbilledet i kvartetten til tider var ret massivt og voldsomt, men Grieg replicerede: “Jeg har ikke komponeret dette værk i g-mol for at bringe små trivialiteter frem. Værket stræber mod bredde, flugt og frem for alt mod den resonnerende klang, som instrumenterne, for hvem værket er skrevet, frembringer. Jeg føler, at der i dette værk gemmes prøver på det hjerteblod, som fremtiden vil se mere end bare dråber fra.”
2022 er 225-året for Schuberts fødsel, og Schuberts store Kvintet i C-dur er et af kammermusiklitteraturens allerstørste mesterværker. Det turde være to virkelig gode grunde til at programsætte dette timelange, vidunderligt skønne værk, der blev komponistens sidste kammermusikværk skrevet blot to måneder før hans død i 1828. Kvintetten byder på alt det bedste, vi forbinder med Schubert: skønne temaer og den fineste vekslen mellem dur og mol – lykke og smerte.
Poseidonkvartetten består af fire af vore førende og yderst erfarne kammermusikere og solister. Den blev grundlagt i 2007, og siden da har kvartetten givet koncerter i en lang række af Danmarks musikforeninger og koncertsale. I sommeren 2022 gæster de Grieg-in-Bergen-festivalen for første gang – selvfølgelig med Griegs Strygekvartet på programmet.
Kvartetten udgav i 2011 sin første CD med strygekvartetter af Schumann og Ravel, og i 2019 fulgte endnu en CD med Griegs Strygekvartet og Brahms’ B-dur Strygekvartet op. 67. Begge udgivelser blev overmåde vel modtaget af anmelderne.
Kvartettens navn – Poseidon – er taget efter guden for havet og naturkræfterne, hvilket symboliserer de fire musikeres stræben efter at få stemninger og kontraster frem i musikken fra vildskab, temperament og brusende bølger til ro, indadvendthed og blikstille hav. Poseidonkvartettens medlemmer oplever, at de i deres samspil og samarbejde har en unik fælles forståelse for, hvordan musikken skal fortolkes, fraseres og formidles til publikum.
Poseidonkvartetten har i de senere år haft særligt fokus på tre programmer under overskriften ”Schubert møder Beethoven” kulminerende ved en meget rost og totalt udsolgt festival i Musikhuset København, hovedstadens fine nye koncertsted.
Jon Gjesme har været solist med en række af de ledende orkestre i Norden og USA. I flere end 20 år har han haft koncertmesterstillinger i betydelige nordiske orkestre, b.a. Det Kongelige Kapel og Oslofilharmonien og for tiden i Copenhagen Phil og KORK (Kringkastingsorkestret i Oslo). Han har ledet projekter med flere kammerorkestre i Norden og har de senere år som dirigent stået i spidsen for bl.a. Copenhagen Phil, Oslofilharmonien og Danmarks Underholdningsorkester. Han spiller på en Stradivarius fra 1737 tilhørende Copenhagen Phil.
Christine Enevold er koncertmester for 2. violingruppen i Danmarks Underholdningsorkester og har igennem hele sin musikerkarriere desuden været meget aktiv på den danske kammermusikscene. Hun har som solist, i kammer- og kammerorkestersammenhæng turneret i Europa og USA. Desuden er hun en dedikeret violinunderviser af talentfulde børn og unge.
Ettore Causa er bratschprofessor på Yale University i USA, og han er desuden en yderst aktiv kammermusiker og solist i både USA og Europa. Han vandt i 2000 både Schidlof-prisen og Barbirolli-prisen for “the most beautiful sound” i Den Internationale Lionel Tertis Bratschkonkurrence i England.
Joel Laakso har optrådt over det meste af verden som kammermusiker bl. a. som medlem af New Helsinki String Quartet. Han er nu solocellist i Det Kgl. Kapel og har siden 2019 været medlem af Poseidonkvartetten. Joel er uddannet ved Sibelius Akademiet hos Martti Rousi, Hannu Kiiski, Erkki Rautio og Marcel Bergman samt på Edsberg Institute ved Stockholm hos Torleif Thedeen. Han spiller på en Nicola Amati-cello, som Det Kgl. Kapel har stillet til hans rådighed.
