1. koncert efterår 2023 – LØRDAG den 30. september kl. 15.00

Odense Valgmenighed, Dronningensgade 1, 5000 Odense C – dørene åbnes for publikum kl. 14.30.

Concerto Copenhagen
J.S. Bach: ‘Brandenburgkoncerter’ nr. 7 – 12

Køb billet

Bemærk venligst, at koncerten finder sted lørdag!

Medvirkende:
Concerto Copenhagen
Musikalsk ledelse: Antoine Torunczyk

Seks nye ‘Brandenburgkoncerter

Printvenlig version af program og programnote:

Johann Sebastian Bach komponerede omkring 1720 sine seks Brandenburgkoncerter, BWV 1046-1051, som en gave til markgreven af Brandenburg. Bach gav oprindeligt de seks koncerter den franske titel “six concerts à plusieurs instruments” – altså “seks koncerter for flere instrumenter”. Titlen “Brandenburgkoncerterne”, som vi kender dem i dag, er en titel, som musikvidenskabsmanden Phillip Spitta gav de seks koncerter i sin Bach-biografi fra 1873.

Så vidt vi ved blev Brandenburgkoncerterne aldrig opført af Bach selv. Men Bach tog dele af musikken og genbrugte den i andre sammenhænge, blandt andet som instrumentale satser i kantater. Det samme gør sig gældende for Bachs seks trio-sonater for orgel, BWV 525-530, nedskrevet i slutningen af 1720’erne i Leipzig. Mange af satserne er genbrug fra tidligere komponeret musik. Musikken til andre sammenhænge og instrumenter blev her omskrevet og tilpasset orgelet.

Med inspiration fra J. S. Bachs eget genbrug og omskrivninger har oboisten Antoine Torunczyk, i tæt samarbejde med musikerne fra Concerto Copenhagen, instrumenteret Bachs seks orgelsonater med Brandenburgkoncerterne som forbillede. Hver af de nye koncerter har, ligesom Brandenburgkoncerterne, forskellige instrumenter i forgrunden som en form for solister, mens andre instrumenter akkompagnerer og kommenterer. Ligeledes bruges i dag sjældent anvendte instrumenter, såsom obo da caccia, viola d’amore og violoncello da spalla, og de bruges – igen med inspiration fra Bach – med stor variation i sammensætning og funktion. Den trestemmige musik fra orgelsonaterne skulle gerne nu fremstå lys, let og transparent med en bred palet af farver fra de eksotiske barokinstrumenter.

Antoine Torunczyk og Concerto Copenhagen håber også, at disse “nye” Brandenburgkoncerter på én gang vil fremstå velkendte og som noget nyt. Som noget umiskendeligt og genkendelig komponeret af Bach, men også friskt og nyt. Det skulle, kort sagt, gerne minde om noget, man ikke har hørt før. Om det lykkes, må blive op til den enkelte lytter.

Concerto Copenhagen – ensemble for tidløs musik
I mere end 30 år er Concerto Copenhagen gået på opdagelse i og har fremført musikken fra barokken, wienerklassikken og den tidlige romantik med historisk bevidsthed og kunstnerisk kompromisløshed, og orkestret står i dag som et internationalt fyrtårn på sit område. Musikalsk leder Lars Ulrik Mortensen og Concerto Copenhagen forener kunstnerisk autenticitet og innovation og giver gennem originale fortolkninger musikken nyt liv og relevans for et moderne publikum. Concerto Copenhagens musikere hører til den internationale elite af barokmusikere, og orkesteret har siden de første koncerter i 1991 været på en spændende kunstnerisk og musikalsk rejse – værdsat og rost af publikum og kritikere verden over. Med et repertoire, der kombinerer velkendt europæisk musik med mindre kendte værker af skandinavisk oprindelse samt ny musik, markerede orkestret sit 30-årsjubilæum i 2021, og blev efterfølgende udnævnt til Årets P2 Kunstner 2022.